İsveç Masajı

İsveç Masajı

İsveç Masajı

 

İsveç Masajı Nedir?

İsveç masajı, günümüzde masaj dendiğinde birçoğumuzun aklına gelen tekniktir. Batı dünyasında en yaygın ve en çok bilinen masaj türü olan İsveç masajının ana amacı, vücuttaki kasları gevşetmek ve rahatlatmaktır. İsveç masajı spor masajı, aromaterapi ve derin doku masajı gibi popüler Batı masajı tekniklerinin de temelini oluşturur. Aynı zamanda, ilk kez masaj yaptıranlar için de önerilen masaj türüdür. Peki İsveç masajının diğer masajlardan ne farkı var? Nasıl yapılır? Adını nereden alır?

İsveç Masajının Özellikleri

  • Asya kökenli masaj teknikleri enerji noktalarına ve meridyen hattına odaklanırken, İsveç masajı Batı anlayışındaki anatomi ve fizyoloji bilgilerine dayalı teknikler içerir. Beş farklı teknik ile her bir kas grubunu ele alır. Bu tekniklerin temel hedefi kasların ve dokuların derinlemesine rahatlatılmasıdır.
  • İsveç masajı sırasında aynı yöne doğru baskı yapılarak kanın kalbe dönmesi, böylece kan dolaşımının hızlandırılması hedeflenir.
  • İsveç masajı sırasında masaj terapisti vücudunuz üzerinde parmakları, elleri, ön kolu ve dirsekleri ile baskı uygular.
  • Seans sırasında vücuttaki ana kas gruplarının büyük çoğunluğu üzerinde çalışılır.
  • Standart bir İsveç masajı seansı 30 ila 60 dakika sürer.
  • İsveç masajı genellikle masaj yağları ile yapılır.

İsveç Masajının Faydaları

  • İsveç masajı kan dolaşımını iyileştirerek kandaki oksijen seviyesini artırır. Bu sayede çok daha enerjik hissedersiniz.
  • Lenf sistemini uyararak toksinlerin vücuttan atılma sürecini hızlandırır.
  • Stresi azaltır ve sinir sistemini sakinleştirir. Ana amacı vücudu rahatlatmak olan İsveç masajının anksiyeteyi azaltarak depresyona iyi geldiği de bilinir. New York Times gazetesinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 45 dakika boyunca İsveç masajı yaptıran kişilerin bedenindeki stres hormonu kortizolun seviyelerinde ciddi oranda azalma gözlenmiştir.
  • Vücuttaki gerilimi alarak esnekliği artırır.
  • Ağrıları azaltır. Kas krampları ve spazm olan bölgelere odaklı bir İsveç masajı bu şikâyetleri ortadan kaldırabilir. İsveç masajı aynı zamanda artrit ve siyatik ağrılarına iyi gelir.
  • Klinik araştırmalara göre, İsveç masajı bel ağrısına da iyi gelir.
  • İsveç masajı kas ağrılarını hafifletmesi ve stresi azaltması nedeniyle uyku kalitesini artırır.
  • Beyaz kan hücrelerini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kan dolaşımını düzenlemesi ve toksinlerin atılmasını hızlandırması sayesinde cildi güzelleştirir.

Adı Neden İsveç Masajı?

İsveç masajı tekniği esasında bizzat İsveç de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde ‘klasik masaj’ olarak bilinir. Zira İsveç’e özgü bir masaj yöntemi değildir. Bu tekniği 19’uncu yüzyılın ortalarında bugün bildiğimiz haliyle sistematize eden ve vücut üzerindeki baskı hareketlerine Fransızca isimlerini veren kişi, Hollandalı doktor Johan Georg Mezger’dir. Bu yöntemin ‘İsveç masajı’ diye anılmasının sebebi ise 19’uncu yüzyılın başında İsveçli fizyolog Per Henrik Ling tarafından geliştirilen ‘Medikal Jimnastik’ sistemi üzerine inşa edilmesidir.

 

Ling, ağrıyan kasları rahatlatmak, esnekliği artırmak ve genel olarak sağlığı iyileştirmek amacıyla Çin jimnastiğini Batı tıbbının teknikleriyle bir araya getirmişti. Ling’in teorileri ise Mezger tarafından geliştirildi, sistematize edildi ve yaygınlaştırıldı. Ancak tekniği mevcut haline getiren kişi Mezger olsa da, Ling’in ülkesi İsveç’in adıyla anılır oldu.

İsveç Masajı Nasıl Yapılır, Ne Beklemeli?

Genellikle 30 ila 60 dakika kadar süren İsveç masajına omurga nötr pozisyonda duracak şekilde yüz üstü yatarak başlanır. Masaj yapılacak kişi yumuşak bir masaj masasına yatar. Üzeri havlu veya çarşaf ile örtülür.

Masaj terapisti çoğunlukla sırttan başlar. Sırt bölgesinde İsveç masajının beş farklı tekniğini uyguladıktan sonra bacakların arka bölümleri üzerinde çalışmaya başlar.

Sonrasında masaj yapılan kişinin sırt üstü yatacak şekilde dönmesi istenir ve masaj terapisti bacakların ön tarafları, kollar ve omuzlara aynı şekilde masaj yapar. Bazı terapistler kendi stil ve tekniklerine göre bu klasik sıralamayı değiştirebilir.


Üst